Bakgrund

Tommy Jakobsson, född 1951. Registrerad firma "Ton i trä instrumentverkstad" sedan 1/1 1977, egen företagare sedan dess. Började som gitarrbyggare och reparatör. Byggde under 70 & 80-talen ca 50 gitarrer av alla slag; mestadels klassiska konsertgitarrer, men även stålsträngat och etniska instrument såsom: cavaquinho, quatro, bandurria, Irländsk bozuki mm. Bland kunderna märktes dåtidens främsta svenska gitarrister som tex. Per Skareng, Mats Bergström, Bengt Wikström m.fl. En sommarkurs i fiolbygge i Mittenwald 1984 blev en vattendelare i karriären, då intresset för stråkinstrument väcktes på allvar. Med den gedigna hantverkserfarenheten från gitarrbygget i botten blev inte steget in i fiolbyggarvärlden särskilt stort. Från 1992 tillverkas och repareras även stråkar av alla slag. Stil och formkänsla har utvecklats i fiolbygge vid arbete under överinseende av fiolbyggarmästare Josef Kantuscher i dennes verkstad i Mittenwald, Tyskland - och i motsvarande mån för stråkmakeri under överinseende av stråkmakarmästare Gilles Duhaut i dennes verkstad i Tours, Frankrike.


Utmärkelser

I den första fiolbyggartävlingen i Sverige i modern tid i Ludvika 1989 deltog jag med 2 fioler, vilka båda erhöll silverdiplom. Poängmässigt erhöll mina båda fioler platserna 2 & 3, i konkurrens med över 200 instrument.
1991 deltog jag med en fiol och en viola i "Concours international de lutherie et d'archeterie de la ville de Paris". Deltagare från hela världen och en mycket strikt bedömning såg till att endast instrument av professionell nivå passerade första gallringen. Jag gick vidare till kvalitetsbedömningen med båda instrumenten och deltog i den efterföljande utställningen.
 1992 deltog jag återigen i fiolbyggartävlingen i Ludvika, nu med en fiol och en viola, vilka båda erhöll silverdiplom, och platserna 12 respektive 2.
1998 deltog jag med 2 fioler och en viola i den nordiska fiolbyggartävlingen i Karlsborg. Båda fiolerna erhöll diplom och rankades poängmässigt dessutom på plats 4 resp. 6. Violan kom på andra plats och fick en en silvermedalj.

I tidningsarkivet finns pressklipp.